geschiedenis bowls club de jack


Ons kleine dorp aan de Rijn heeft een heuse bowlsclub dankzij de firm.a Bruil

De toenmalige eigenaar van de sporthal de firma Bruil, die ook eigenaar was van de sporthal in Vleuten, zag de hallen teveel leeg staan. Toen de bowlssport in Nederland in Den Bosch en Tilburg zijn intrede deed, probeerde Bruil dit ook in Vleuten van de grond te krijgen en met goed gevolg. Binnen korte tijd had men daar meer dan 100 personen voor die sport. Bruil wilde dit ook in Renkum realiseren. Er werd in september 1990 een open dag georganiseerd door mensen uit Den Bosch. Hierdoor ontstonden er drie groepjes van  8 – 6 – en 4 personen. Er werd gestart op een mat en met 6 dozen bowls. De groep van 6 was gegroeid naar 8 personen en we mochten zowaar van Bruil een mat en ook nog 6 dozen bowls aanschaffen. Na 3 jaar was de groep uitgebreid naar 15 personen en er werd aan Bruil nog een mat gevraagd maar dit werd niet toegestaan want Bruil was voornemens de sporthal te verkopen. Toch is het de beheerder gelukt via een omweg een derde mat te versieren. Het vierde jaar was de verkoop van de hal door Bruil aan de beheerder een feit geworden en deze schonk ons de vierde mat en nog drie dozen bowls. Op dat moment zijn de vier matten en 15 dozen bowls dus niet ons eigendom, maar van de sporthal. In het vierde jaar werden we verplicht een vereniging op te richten en zo werden de groepjes samengevoegd. Er stopten 4 personen maar er kwamen 3 personen bij zodat we met 20 leden waren toen we op 29 november 1994 Bowlsclub De Jack in Renkum hebben opgericht. 3 leden hebben zich bereid verklaard om een bestuur te vormen. Na 1,5 jaar telde de club 35 leden en was in het bezit van 6 matten. Het bestuur werd uitgebreid naar 5 leden en we speelden mee in de Bondscompetitie. In korte tijd hebben we veel bereikt.

Piet Gerrist  


De oprichter van onze club, Piet Gerrist overleed  helaas veel te vroeg, maar zijn naam houden wij in ere door ons jaarlijkse toernooi “Piet Gerrist Bowlstoernooi” te organiseren. Dit altijd gezellige toernooi werd aanvankelijk zo druk bezocht dat we naar twee dagen gingen. Later is weer terug gegaan naar één dag. In 2017 werd onze vertrouwde sportzaal De Rijnkom afgebroken en verhuisden we naar een geheel nieuw sportcomplex genaamd "MFC Doelum" dat een eindje verderop gebouwd is.

In het jaar 2019 hebben wij in het kader van ons 25-jarig bestaan met alle leden en hun partners dit in september gevierd met een gezellig samen zijn en een barbecue. Het traditionele Piet Gerrist toernooi  in november werd geopend door Agnes Schaap, burgemeester gemeente Renkum. 's Avonds hebben wij het jubileum afgesloten met een gezamenlijk diner. Drie leden zijn dit jaar benoemd als lid van verdienste voor alles wat zij voor de club doen. Bijna al onze leden spelen mee in een onderlinge competitie, en  velen gaan naar toernooien elders.

Wat ons betreft hopen we dat de bowlssport nooit verloren gaat.